5 December 2010

Šmeižikai turi sulaukti deramo savo kolegų įvertinimo

Praeitą savaitę Teisėjų tarybą kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį siūlydama pradėti ikiteisminį tyrimą Kauno apygardos teismo teisėjai Neringai Venckienei ir jos motinai Laimutei Kedienei. Joms prašoma pradėti baudžiamąjį persekiojimą dėl Panevėžio miesto apylinkės teismo, nutraukusio bylą verslininkui Andriui Ūsui, įžeidimo.

Paaiškėjo, kad po lapkričio 17-ąją įvykusio teismo posėdžio, kuriame buvo paskelbta nutartis, jog mažametės mergaitės tvirkinimu kaltinamam A. Ūsui yra nutraukta baudžiamoji byla dėl jo mirties, N. Venckienė su L. Kediene žurnalistams drįso piktintis teismo nutartimi.

Abejoms moterims, ypač N. Venckienei, kadangi ji yra teisėja, gali grėsti dideli nemalonumai. Už įžeidžiančius žodžius ji net gali būti pasodinta į kalėjimą: baudžiamasis kodeksas už tokio pobūdžio nusikaltimą numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Generalinis prokuroras su savo pavaldiniais kruopščiai analizuodamas N. Venckienės ir L. Kedienės pasakymus galės be abejo atsakyti į klausimą, ar moterys sakė netiesą ir tikrai įžeidė teisėjus pavadinusios juos korumpuotais kyšininkais ir banditais, o gal būt atvirkščiai - prokurorai nustatys, kad moterų žodžiuose yra didelė dalis tiesos. Ir tai bus didelė paskata tiems patiems prokurorams pradėti ikiteisminį tyrimą prieš minėtus teisėjus.

Šis Teisėjų tarybos kreipimasis priminė dar vieną primirštą, tačiau labai nemalonų faktą.

Balandžio 22 d. vykusioje spaudos konferencijoje l. e. Generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas paskleidė melą, kad šalia nužudyto D. Kedžio rasto pistoleto "IŽ 79-8 Baikal" aptikti DNR pėdsakai yra D. Kedžio, t. y. be jokio teismo nuosprendžio R. Petrauskas pareiškė, kad "žudė vienas Kedys". Apie tai plačiai skelbė visa žiniasklaida, rašė ir EKSPERTAI.EU straipsnyje "Kas per išsiblaškėlis pametė ginklą "IŽ 79-8 Baikal" šalia Kauno marių?".

Nors prokurorai, kaip patys prisipažino, jau sekančią dieną po šios dezinformacijos paskelbimo žinojo, kad jokių biologinių D. Kedžio pėdsakų ant pistoleto “IŽ 79-8 Baikal” nėra, tačiau paneigė šį šmeižtą tik praėjus keturiems mėnesiams po jo paskelbimo, kai galiausiai buvo pričiupti, jog įžūliai meluoja.

Tai šalyje sukėlė bereikalingas įtampas, o vienas didžiausių žiniasklaidos kanalų - dienraščių lyderis ir laikraščio televizijos transliuotojas - iki šios dienos iš inercijos atkakliai kartoja, kad "Kedys žudikas".

Stebina, kad tokie prokurorų veiksmai, kurie net keturis mėnesius sąmoningai skleidė dezinformaciją šioje pedofilijos ir žudymų byloje, iki šios dienos nesusilaukė jokios kolegų reakcijos.

Net ir nebaigusiam vidurinės mokyklos žmogui aišku, kad pasakyti įžeidžiamus žodžius yra viena (ir už tau turi būti griežtai baudžiama), tačiau būnant Prokuratūros pareigūnais net keturis mėnesius iš eilės visais įmanomais žiniasklaidos kanalais skleisti dezinformaciją - visai kas kita. Tai kur kas didesnis nusikaltimas.

Todėl sekdami geru Teisėjų tarybos pavyzdžiu, EKSPERTAI.EU kreipiasi į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šio fakto - galimai nusikalstamų aukštų prokurorų veikų rezonansinėje pedofilijos ir žudymų byloje. t.y. dėl prokurorų sąmoningai, net keturis mėnesius iš eilės skleisto šmeižto.

Toks ikiteisminis tyrimas turėtų atsakyti į klausimus, kokiais motyvais vedini prokurorai taip ilgai klaidino visuomenę, kodėl ir kokios priežastys skatino prokurorus taip ilgai meluoti. Šmeižikai turi sulaukti deramo savo kolegų įvertinimo.

Ryžtingi prokuratūros veiksmai viešai įvertinant galimai susikompromitavusius prokurorus ženkliai prisidėtų prie teisėsaugos, o ir visos valstybės garbės atkūrimo, ko taip trokšta LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=1034:smeizikai-turi-sulaukti-deramo-savo-kolegu-vertinimo&catid=74:pedofilai-tm&Itemid=93