4 December 2010

„Drąsiaus kelio“ veikla Briuselyje

Tomo Raginos nuotr.
Vakar (Gruodžio 1 d.) aštuonių nevyriausybinės organizacijos „Drąsiaus kelias“ atstovų delegacija, morališkai palaikomi davsios tėvo, per sniego audras Lenkijoje automobiliu įveikusi 1800 km atstumą, atvyko į Briuselį surengti piketą. Gruodžio 2d. rytą jie nuvyko į Europos Parlamentą pareikalauti ES įstatymų dėl pedofilijos nusikaltimų ir vaikų apsaugos taikymo Lietuvoje. Iš jų buvo pareikalauta Belgijos policijos leidimo, be kurio jie negalėjo pasilikti pastate.

10 val. „Drąsiaus kelio“ delegacija atvyko į Princesės de Croy ir Massimo Lancellotti ir nevyriausybinės organizacijos Morkhoven būstinę, kur įvyko ilgas pokalbis, kuriame paaiškinau  situaciją, bei kaip išvengti spąstų. Mes suderinome peticijos ES tekstą ir įvairias veiklas. Aš priėmiau 135 asmenų pasirašytą laišką Romos popiežiui ir pasižadėjau jį perduoti. Mes paskanavome nuostabios lietuviškos dešros, o jie paragavo flamandiškos kavos. Po to, maždaug    apie 13val., mes drauge grįžome į Europos Parlamentą su didžiuliu 4 metrų plakatu su užrašu „Sustabdykite korupciją Lietuvoje“.

Skirtingai nei prieš tai, mums buvo leista fotografuoti protestą. Žmonės mus filmavo ir fotografavo, tačiau spauda nesusidomėjo, nes prancūzakalbėse šalyse Kedžio byla cenzūruojama. Mums nebuvo leista patekti į ES patalpas, nors aš daviau garbės žodį, kad neturime bombų. Todėl piketavome lauke. ES pastato apsaugos darbuotojas paklausė NVO Morkhoven prezidento, ar mes turime leidimą. O šis atsakė: „Taip, žinoma, iš Europos parlamento prezidento“. Tačiau apsaugininkui tai nepasirodė juokinga, ir jis iškvietė policiją. Lietuvių delegacija patikėjo piketą Morkhovenui ir nuėjo apžiūrėti kitų ES  Parlamento pastatų. Tuo metu aš išėjau laukan nešina ES informaciniais leidinukais lietuvių kalba, kai apsaugininkas dar kartą iškvietė policiją, sakydamas, kad man nederėjo sugrįžti.

Mes pridarėme nuotraukų, kurios bus panaudotos filme. Gavau dovanų gražią lietuvišką knygą. Apsikeitėme slaptais kodais bendravimui be Lietuvos ir Belgijos slaptųjų tarnybų nosių kaišiojimo   į mūsų reikalus. Tuomet, apytikriai 14val., „Drąsiaus kelio“ delegacija išvyko dar vieną kartą įveikti 1800 km slidaus kelio per sniego pūgas, kad grįžtų į Lietuvą.


Jacqueline de Croÿ
Fondation Princesses de Croÿ et Massimo Lancellotti
Werkgroep Morkhoven

P.S. : Rašydama jau antrąjį laišką, kuriame dar kartą aprašė Drasiaus Kelio delegacijos potyrius Briuselyje, princesė de Croy jau žinojo, kad sniego pūgos Vokietijoje neleido jiems važiuoti greičiau nei 40 km/val. Vairuodami pakaitomis, jie kelionėje praleido 37 valandas, o namus pasiekė tik gruodžio 4d. 3 val. nakties.

Šaltinis:http://www.facebook.com/notes/droit-fondamental/drasiaus-kelias-action-in-brussels/478554034490
Versta: London Lithuanians 4 Justice

No comments:

Post a Comment